OTİZMİN ERKEN BELİRTİLERİ NELERDİR ?
Otizm, bir dizi sosyal etkileşim, iletişim ve davranış özelliği ile karakterize edilen bir nörogelişimsel bozukluktur. Otizm spektrum bozukluğu (OSB), belirtiler arasında büyük bir varyasyona sahip olabilir ve her bireyde farklı şiddette ortaya çıkabilir. Otizmli çocukların belirtileri şunlar olabilir:
-
Sosyal Etkileşim Sorunları:
- Göz teması kurmada zorluklar.
- Diğer insanlarla duygusal veya sosyal bağlantı kurma güçlüğü.
- İşbirliği yapmada zorlanma.
- İşaretleri veya jestleri anlamakta zorluk.
-
İletişim Sorunları:
- Dil gelişimi problemleri, bazı otizmli çocuklar konuşma gelişiminde gecikmeler yaşayabilir veya hiç konuşmayabilirler.
- Dilin anlaşılmaz veya tekrarlayıcı olması.
- İletişimde sosyal etkileşim kurmada zorluklar.
-
Sınırlı ve Tekrarlayıcı Davranışlar:
- Belirli ilgi alanlarının yoğun bir şekilde takip edilmesi (örneğin, belirli bir nesnenin tekrar tekrar incelemesi veya sadece belirli bir konu hakkında konuşması).
- Rutinlere aşırı bağlılık veya takıntılı davranışlar.
- İntihar eğilimi veya kendine zarar verme.
-
Duyusal Hassasiyet:
- Aşırı duyarlılık veya aşırı uyarılma.
- Dokunma, işitme, tatma, koklama ve görme gibi duyusal algıları farklılık gösterebilir.
-
Motor Beceri Sorunları:
- Koordinasyon zorlukları.
- Motor becerilerin gelişiminde gecikmeler.
Bu belirtiler, otizmli bir çocuğun yaşına, zeka düzeyine ve bireysel özelliklerine göre değişebilir. Ayrıca, bazı çocuklarda bu belirtiler daha belirgin olabilirken, diğerlerinde daha hafif olabilir. Otizm, genellikle erken çocukluk döneminde belirgin hale gelir ve erken teşhis ve müdahale, çocukların daha iyi bir gelişim göstermelerine yardımcı olabilir.
Herhangi bir otizm belirtisi veya endişeniz varsa, çocuğunuzu bir uzmana göstermek önemlidir. Bir çocuk psikiyatristi, çocuk psikologu veya çocuk gelişimi uzmanı, doğru bir teşhis koyma ve uygun destek ve eğitim programlarını önerme konusunda yardımcı olabilir.
Eğitim Koordinatörü
Gülseren ŞİMŞEK